IBK Runstens Historia
IBK Runsten bildades den 13:e april 1992 av 9 stycken sportgalna grabbar. Initiativtagare var grannarna på Runstensvägen 50 och 52, Andreas Sävström och Mathias Bondeson. Övriga grundare var Carl Magnus Hellsten, Erik Persson, Niklas Karlsson, Fredrik Karnatz, Robert Sumenkovic samtliga uppväxta på samma gata, samt Magnus Bengtsson och Daniel Danielsson. Trots att 7 av grabbarna bodde på just Runstensvägen i Gävle så var namnet ingen självklarhet. Det fanns en hel del förslag, bland annat Bomhus, Andersberg (2 av grabbarna kom därifrån). Ett av dom mest annorlunda förslagen var Svarta Hajen (sekreteraren på den tiden höll stenhårt på NHL-laget San José Sharks). Lyckligtvis så blev det IBK Runsten och det är inget vi ångrar.

IBK Runsten säsongen 93/94

Herrlaget
En hel del spelare har kommit och gått genom åren och i skrivande stund är det bara en spelare som var med första säsongen som fortfarande är aktiv: Mathias Bondeson.

Runsten har i dagens A-lagstrupp en handfull egna produkter: Mathias Bondeson, Joakim Rollén, Robin Johansson, Niklas Lindberg, Fredrik Björkman och Erik Söderström.

Första säsongen 1992/1993
Den första säsongen gick trögt. Runsten fick då kliva ner i division sex.

Rekordklättringen 1993/1994-1996/1997
Första säsongens bakslag ledde dock till att vi ökade träningsdosen rejält och blev ett av de mer seriösa lagen på distriktsnivå. Runsten gick sedan igenom sexan, femman, trean och tvåan på 4 år utan förlust. En bedrift Runsten är ensamma om i innebandysverige.

Säsongen 1997/1998
Steget upp till division 1 var dock stort och vi hamnade på en sista plats. Ett rejält bakslag och det blev till att ta nya tag i division 2 Södra Norrland.

Säsongen 1998/1999
Trots, eller kanske tack vare, att vi var rejält nederlagstippade så lyckades vi vinna serien (med Storvik på andraplats) och ta steget upp till division 1.


Säsongen 1999/2000
Återigen blev det degradering; även om vi var närmare denna gång, en poäng till hade räckt till nytt kontrakt.

Säsongen 2000/2001
Denna säsongen var vi väldigt nära att åka ur div 2 Södra Norrland men en klar seger i sista omgången mot Stensätra räddade kontraktet. 

Säsongen 2001/2002
Herrlaget slutade denna säsong på en tredje plats efter en usel inledning av serien med endast 5 poäng efter 5 omgångar. Uppryckningen var desto bättre; Av dom sista 11 matcherna blev det seger i 9.

Säsongen 2002/2003
Herrlaget slutade återigen på en tredje plats. Överlägsen seriesegrare blev Mora och tvåa blev IBF Falun.

Säsongen 2003/2004
Ännu en gång inledde herrlaget seriespelet väldigt klent. Efter en starkt spurt så blev det till slut en andraplats. Åt seriesegraren Frösö IF fanns inget att göra. I DM blev det återigen bortamatch mot IBK Alba i semifinalen och förlust. I höstens GD Cup slutade Runsten på andraplats efter segrar mot div 1 lagen Sundsvall och Högdalen.

Säsongen 2004/2005
Efter en serieomläggning hamnade herrlaget tyvärr i div 2 Norra Norrland. Spel i denna serie skulle ha inneburit resekostnader på ca 150 000 kr mer än spel i div 2 Södra Norrland samt de tredje längsta resorna till bortamatcher i hela landet (Elitserien inkluderat). Detta gjorde att Runsten inte hade något val utan blev tvungen att tacka nej till division 2 och börja om i division 3.

Precis som tipsen på förhand så blev det Skutskärs IK och Runsten som gjorde upp om seriesegern. Till slut drog vi det längsta strået och vann serien med 3 poäng. I kvalet till division 2 slog vi Kvarnsveden IBC i den andra kvalomgången och var återigen klara för div 2, denna gång i Södra Norrland.

På försäsongen vann herrlaget GD Cupen efter finalvinst mot Sundbyberg. I DM blev det förlust i sudden mot Aston i semifinalen.

Säsongen 2005/2006
En säsong som inleddes med en tredjeplats i Jobmeal Cupen (fd GD Cupen) efter semifinalförlust på straffar mot Gävle GIK. Det mest minnesvärda från cupen är väl ändå Nils-Olof Funseths klockrena självmål i semifinalen...Cupen lovade ändå gott inför framtiden och vi siktade på att vara bland dom två bästa i serien. Nu räckte vi inte ända fram då de två Uppsalalagen (Vesta och Årsta) visade sig vara snäppet vassare än oss. Det blev till slut en klar tredjeplats med nio poäng ner till laget på fjärdeplats, men å andra sidan hela åtta poäng upp till Årsta på andraplatsen. Säsongen avslutade med DM och där tog vi äntligen en finalseger efter två tidigare finalförluster. Runstens första DM-guld efter seger i finalen mot Storviks IF med 5-4.

Säsongen 2006/2007
En föryngring av laget genomfördes under denna säsong. Trots (eller tack vare) de stora förändringarna i laget genomfördes säsongen på ett bra sätt. Laget hade länge serieledeningen men föll på målsnöret efter en avgörande match mot KAIS Mora AIF i sista omgången. Det blev i stället en andraplats som innebar kval. Skellefteå IBK besegrades i första kvalomgången men i andra blev IF Vesta för tuffa och således ingen uppflyttning för Runsten.

Cupspelet på försäsongen medförde två andraplatser i Uppsala-cupen samt Sundsvall City Cup. Runsten valde att inte ställa upp i DM och kunde därmed inte försvara fjolårets guld.
IBK Runsten säsongen 06/07

Säsongen 2007/2008
Efter kvalförlusten säsongen före så siktade herrlaget åter in sig igen att tillhöra toppen av division 2. Truppen var i stora drag intakt från föregående säsong med några smärre förändringar. Ny tränare var Thomas Eriksson. På försäsongen såg allt bra ut med vinster mot flera division 1-lag. Man deltog i Cupernas Cup men gick dessvärre inte ens vidare från gruppspelet.

Säsongen började bra när man i första omgången besegrade vanligtvis starka Alfta IBK på bortaplan med hela 19-6. Laget spelade väldigt bra under höstsäsongen och tog 38 av 42 möjliga poäng under de första 14 omgångarna. Efter jul försämrades dock spelet och efter två förluster på de tre sista matcherna så spurtade Surahammars IBK om och tog seriesegern med en poängs marginal.

Runsten fick då precis som året före, försöka kvala sig upp i division 1. I kvalet skulle man möta Öjebyns IBF från Piteå och Stockholmslaget Odelberg/Gustavsbergs IBK i en enkelserie. Mot Öjebyn vann man förhållandevis enkelt i den första matchen på bortaplan med 8-3. På hemmaplan mot Odelberg krävdes alltså minst sudden-seger för att säkra avancemang. Odelberg var dock det hetare laget under större delen av matchen och ledde med 7-4 med mindre än sju minuter kvar av matchen. Då började upphämtningen. Det blev 5-7, 6-7 och med 40 sekunder kvar kvitterade Joakim Rollén efter att målvakten tagits ut. Matchen gick till fem minuters sudden death och där tog det bara 77 sekunder innan Oscar Bendrik avgjorde till hemmalagets fördel. Till nästa säsong skulle Runsten spela i division 1.

Oscar Bendrik gör 8-7 i sudden death och för upp Runsten till division 1.

Runsten ställde inte upp i detta års DM.

Säsongen 2008/2009
Herrlaget  siktade på att hålla sig kvar i division 1 efter avancemanget från föregående säsong. Laget hade för säsongen fått ny huvudcoach i Mikael Ölund med assistenterna KarlPetter Löfbom och Henrik Persson. Dessutom hade ett antal nya spelare, både äldre rutinerade och några yngre förmågor, värvats för att förstärka truppen. På försäsongen spelades ett antal träningsmatcher med varierande resultat. Man deltog dessutom i en cup, Kallsta Open, där man dock blev uttslagna i kvartfinal. Laget såg dock fram mot säsongen på ett förhopppningsfullt sätt.

Serien började hyfsat för ett lag där endast ett fåtal hade erfarenhet från division 1-spel tidigare då laget knep poäng i två av de tre inledande matcherna, dessvärre suddenföruster i båda. Trots jämna matcher fortsatte förlusterna att rada upp sig och efter 5-6-förlusten mot Öjebyn den 14:e november valde Mikael Ölund, efter åtta raka förluster och bara tre poäng av 24 möjliga, att avgå som coach. Övriga ledarstaben följde kort därefter Ölunds exempel. Det var även ett antal spelare som under säsongen valde att sluta av varierande orsaker. Laget coachades tillfälligt av sportchefen Kent Nilsson i fyra omgångar innan man fann en ny tränare i Anders Hägglund. Redan i Hägglunds första match blev det poäng och i den andra kom säsongens första, efterlängtade, seger sedan laget krossat Öjebyn på bortaplan med 10-4. Tyvärr blev det bara en seger till (9-2 mot Örnsköldsvik) vilket resulterade i att Runsten kom på sista plats i serien med endast 11 poäng. 9 poäng till hade behövts för att nå kvalplats.

Efter serien medelade Anders Hägglund sin avgång som tränare. I DM tog laget sig till semifinal men förlorade mot seriekollegan IBK Alba. Herrlaget spelar nästa säsong i Division 2 Södra Norrland.

Säsongen 2009/2010
Efter att ha ramlat ur division 1 tappade laget många spelare vilket ledde till flertalet värvningar. Nya tränare för säsongen var Jimmy Rödlund och Ove Lindgren. Precis som föregående år deltog man på försäsongen i Kallsta Open men tog sig inte vidare från gruppspelet. I träningsmatcherna var resultaten blandade mot lag från både division 1, 2 och 3.

Målet med säsongen var att hamna bland de nio bästa och därmed ta sig till det som efter en serieomläggning är nya division 1. Säsongen började bra med en bortavinst mot en av de tippade seriefavoriterna, MIK Västerås, med 5-2. Resultaten under höstsäsongen var bra och i den sjunde omgången mötte man Surahammars IBF i en seriefinal som dock förlorades med 1-4. Därefter uteblev vinsterna och efter en blek vårsäsong så slutade Runsten på femte plats med 10 vinster, 1 suddenvinst och 9 förluster. Målsättningen med säsongen uppnåddes och nästa säsong spelar IBK Runsten i Division 1 Södra Norrland.

Säsongen 2010/2011
IBK Runsten valde inför säsongen att satsa ungt efter femteplatsen förra säsongen och truppen föryngrades rejält. Jimmy Rödlund var huvudtränare och hade Björn Zättlin som assisterande. Årets Kallsta Open blev ingen succé utan man fick åka hem med tre raka förluster i bagaget. I övriga träningsmatcher såg det bra ut, 4 vinster 1 oavgjord och 1 förlust (mot allsvenska Hagunda IF) varav ett imponerande genrep, 14-5 mot Hudik/Björkberg IBK.

Runsten fick en tung start på säsongen och hade efter nio omgångar endast samlat ihop sju poäng, sista matchen slutade med en förnedrande 16-3-förlust mot lokalkonkurrenten IBK Alba. Efter den matchen gjorde coach Rödlund en rejäl förändring i det taktiska spelet som innebar enklare och tydligare roller och i samverkan med några bra nyförvärv började vinsterna rada upp sig. I näst sista omgången säkrades kontraktet i och med uddamålssegern mot GS 86 AIF. Runsten slutade sexa i tabellen på 32 poäng, samma antal som förra säsongen då man var ett topplag långt in på säsongen medan man denna säsong fick slåss för sitt kontrakt. Faktum är att efter det stora taktiska förändringen så var Runsten seriens fjärde bästa lag och hade den näst bästa defensiven. Nästan säsong spelar Runsten i Division 1 Södra Norrland.

Säsongen 2011/2012
IBK Runsten fick inför säsongen en ny tränare när Björn Zättlin befordrades från sin assisterande roll. Stommen i laget var den samma som förra säsongen men truppen kryddades med ett antal nyförvärv. Runsten deltog som vanligt i Kallsta Open där man slutade på tredje plats. På vägen blev det bland annat segrar över allsvenska Skoghalls IBK och Östra SK Jönköping innan Karlstad IBK (som under säsongen avancerade till Superligan) blev för svåra i semifinalen (5-7). I de andra träningsmatcherna blev det tre segrar och fyra förluster.

Runsten började serien med att vinna varannan match innan man i november hamnade i en formsvacka och förlorade tre raka matcher vilket gav en placering under nedflyttningstrecket. Två vinster före jul tog dock upp Runsten till lite säkrare mark. Under vårsäsongen spelade laget stabilare och tog dessutom flera bortasegrar (något som saknades under hösten) och slutade till slut som ett mittenlag med 29 poäng och en sjundeplats.

För första gången på flera år ställde Runsten upp med ordinarie lag i DM. Detta gav en finalplats där Storviks SK enkelt besegrades med 7-1 och Runsten tog därmed klubbens andra DM-guld genom tiderna.

Säsongen 2012/2013
Björn Zättlin var precis som föregående säsong tränare. Laget kärna var intakt men nyförvärv som Victor Olsson, Karl Stenegren och Magnus Sjöberg ökade kvaliteten i truppen. I Kallsta Open blev det respass direkt i gruppspelet efter en vinst och två förluster. I träningsmatcherna spelade Runsten stabilt försvarsspel men hade svårare att sätta chanserna i det offensiva spelet. Runsten spelade i Division1 Norra Norrland, med betydligt längre resor än tidigare.

Runsten började med att förlora på bortaplan mot RIG Umeå IBF med 12-11. Under hösten spelade laget stabilt och hängde med precis bakom toppplagen. Indikationer under hösten från serieledarna RIG Umeå att de skulle tacka nej till allsvenskan vid serieseger innebar att en andraplats skulle räcka för avancemang, i januari kom det definitiva beskedet. Under vintermånaderna tog sig Runsten upp till andraplatsen. I februari vann man mot främste utmanaren Skellefteå IBK och vann med 7-6 på hemmaplan. Efter flygresa till Kiruna 16 mars och seger med 8-5 kunde laget fira den säkrade allsvenska platsen. Runsten avslutade säsongen med att vinna 9 av de sista 10 matcherna.

Runsten ställde inte upp i DM för att försvara sitt guld.


Övrigt
IBK Runsten har oftast varit ett starkt cuplag och klubben har vunnit 10 st cuper (herrlaget 8 st och damerna 2 st).

Ungdom
Runsten växer även på bredden och vi har denna säsong 5 st ungdomslag samt två innebandyskolor för dom yngre. 

Denna säsong är det alltså 21 år sedan Runsten bildades (vart tog de åren vägen?).