Runstenar vi minns, del 3
2011-03-01 av: Web 

I tredje delen av Runstenar vi minns presenterar vi den målvakt som stått flest matcher för IBK Runsten, samtliga i den klassiska "mormorströjan".

Mikael Ölund är den målvakt som stått flest matcher för IBK Runsten genom tiderna, nämligen 76 stycken. Han var aktiv som spelare i Runsten mellan 1998 och 2006 och var förstemålvakt under fyra av dessa åtta säsonger. Han blev sedan coach under säsongen 2008/2009.

Ölund var mest känd för tre saker: hans målvaktströja, temperament och utkast. Målvaktströjan var stickad av hans mormor och den hjälpte till att rädda många bollar under armarna där den (för) stora tröjan hängde ner och täckte en betydlig del av målet. När han kom till Runsten var #1 hans nummer på tröjan men det var redan upptaget varpå mormor fick i uppgift att sy till en trea framför så det blev #31 istället.

Hans korta stubin visade sig på många träningar där masken flög mer ofta än sällan in ribbstolarna på Träffen efter insläppta mål. Ölunds utkast kunde vara väldigt oberäkneliga till och från. En gång lyckades han kasta bollen på sin egen fot så att bollen studsade tillbaka mot eget mål men som tur var snuddade den stolpen och gick därefter utanför.

Ölund hade dessutom en enorm vinnarskalle och var alltid en ledare för laget, både på och vid sidan av planen. Han skrapade ihop 3 assist och 18 utvisningsminuter under sin tid i Runsten.


Tillbaka...